Problémy začínají obvykle velmi nenápadně. Občasná bolest v kyčli, nepatrné kulhání, které ale není radno podceňovat. Neléčené kyčle se projevují ostrými bolestmi a mohou vést k celé řadě dalších obtíží, jako jsou bolesti kolen, třísel a beder nebo i vážnějším zdravotním komplikacím. Jak tedy bolestem předejít a jaké kroky podniknout k nápravě bolavých kyčlí?


Správná funkce kyčelního kloubu

Kyčelní kloub je jedním z největších kloubů v lidském těle. Má dvě velmi důležité funkce — drží tělo vzpřímené a umožňuje mu pohyb. Skládá se z hlavice kosti stehenní a jamky kyčelního kloubu. Tyto dotýkající se plochy jsou pokryté chrupavkou, která umožňuje tělu bezproblémový pohyb. Samotný kyčelní kloub je krytý pouzdrem, které má mnoho úloh. Jednou z nich je tvorba mazu — synoviální, neboli kloubní tekutina produkovaná synoviální membránou, vnitřní vrstvou pouzdra, která vystýlá celý vnitřek kloubu s výjimkou chrupavkových styčných ploch. Právě tento kloubní maz snižuje tření a má velký význam ve výživě chrupavky. Jeho nedostatek se může projevit bolestí v kyčli..

Artróza kyčelního kloubu

Nejčastější příčiny bolesti kyčle

Pokud už k bolesti kyčlí došlo, na vině je pravděpodobně některý z následujících problémů:

  • Používání nevhodné obuvi a přetěžování či jednostranné přetěžování kloubu. Problém může vyřešit používání speciálních ortopedických vložek Formthotics.
  • Špatný styl chůze či jednostranné přetížení při běhání nebo jiném sportu.
  • Vrozené vývojové vady – jako je například dysplazie, nestejně umístěné či málo hluboké jamky, luxace nebo třeba různě dlouhé krčky stehenních kostí.
  • Skolióza nebo rozdílná délka nohou. Odborníci uvádí, že až 75 % lidí má nohy různě dlouhé, což může být dáno i chybným postavením kyčelních kloubů.
  • Zánět svalů, vazů či šlach. Ty jsou totiž zvláště u stárnoucích pacientů vystaveny velké zátěži. 
  • Důsledek jiného problému. V některých případech se však může jednat také o bolest v kyčli přenesenou z pánve či ze vzdálenějších oblastí dolních končetin.

Mezi další příčiny bolesti kyčlí patří úrazy a zranění, koxartróz, femoroacetabulární impingement, kyčelní dysplázie, revmatoidní artritida, uvolněné vazy, infekce, bursitida, nekróza kyčelního kloubu, nádory kostí.


Rentgenový snímek kyčlí. Vlevo je implantována kloubní náhrada kyčle, vpravo typický snímek kyčelního kloubu.

Bolest kyčlí v těhotenství

Velice často se bolest kyčlí objevuje v průběhu těhotenství nebo těsně po něm. Ve třetím trimestru dochází k výraznějšímu nárůstu tělesné hmotnosti nastávajících maminek a často také k oslabení břišního a zádového svalstva. Na bolesti kyčlí v těhotenství se může podílet také utlačování nervů a vyšší hladina hormonů. Ke konci těhotenství se navíc rozšiřuje pánev a otevírá se porodní stěna, což může vést k tomu, že se ženy začnou pohybovat tzv. kachní chůzí, která kyčlím vůbec nesvědčí. Bolest kyčlí se může dostavit také po porodu, kdy se ženy snaží zbavit kil nabraných v průběhu těhotenství. V takovém případě je důležité zaměřit se na zdravou životosprávu a dostatek vhodného pohybu, který je ke kyčlím šetrný.

Prevence bolesti kyčlí v těhotenství

Obzvláště v posledních měsících těhotenství doporučujeme, aby ženy spaly s kojícím polštářem mezi koleny. Bolestem kyčlí předejdete také vhodným cvičením nebo nošením těhotenského pásu, který podpírá zvětšující se bříško.


Bolest kyčle při koxartróze (artróze kyčelního kloubu)

Koxartróza je degenerativní onemocnění, které postihuje oblast kyčelního kloubu. Může se v těle rozjet na základě genetických příčin, anebo jako důsledek onemocnění kyčelního kloubu v dětství (jako je dysplazie kyčelního kloubu, Perthesova choroba nebo coxa vara adolescentium) či v dospělosti (v důsledku infekčního zánětu kyčelního kloubu či zlomeniny v kyčelní oblasti). Tomuto onemocnění lze do jisté míry předcházet nepřetěžováním kyčelního kloubu a udržováním zdravé tělesné váhy. Pokud nicméně už trpíte bolestmi kyčlí a máte podezření na toto onemocnění, doporučujeme co nejdříve navštívit specialistu.


Bolest kyčlí v důsledku syndromu femoroacetabulárnígo impingementu (FAI)

Pokud v oblasti kyčlí dojde nežádoucímu kontaktu (pozn. „náraz“ angl. impingement) mezi mezi hlavicí a jamkou kyčelního kloubu, mluvíme o syndromu femoroacetabulárního impingementu. K tomuto onemocnění dochází většinou vlivem nevhodně tvarované jamky nebo hlavice a krčku, v důsledku čehož se partie střetávají. To provází nepříjemné bolesti, které dlouhodobě škodí chrupavkám kyčelního kloubu a postupně omezují pohyb. Existují dva typy femoroacetabulárního impingemet syndromu, jeden postihuje horní část kosti stehenní, kde vzniká nadbytečná tkáň a ta zasahuje do hlavice a jamky kyčelního kloubu (Cam typ). Druhý typ způsobuje nesprávná orientace jamky kyčelního kloubu (Pincer typ). V obou případech vám lékař doporučí vhodnou léčbu, díky které můžete předejít závažnějším komplikacím.

2 typy femoroacetabulárního impingementu. Pincer typ – návalek, který brání pohybu v kyčelním kloubu je na okraji kloubní jamky. Cam typ – návalek se nachází na krčku stehenní kosti, který při pohybu naráží o kostěnný okraj jamky.

Nekróza kyčle způsobující bolesti v kyčelní oblasti

Pokud dojde k poranění či onemocnění kyčle, může se stát, že krev nemůže volně proudit do kosti a buňky v ní začnou umírat. Právě tak vzniká avaskulární nekróza kyčle. Přerušení přívodu krve do horní části stehenní kosti (femuru), která sestává z hlavice (kulatý kus kosti, který zapadá do jamky kyčle) a krčku (část stehenní kosti těsně pod hlavicí). Když není tato část zásobena krví, začne „umírat“, rozkládat se a způsobovat kolaps chrupavky, která se nachází nad ní. Postupné rozkládání okolní chrupavky pak způsobuje bolesti a další příznaky.

K avaskulární nekróze může dojít následkem zlomeniny nebo vykloubení kyčle. Může ji také způsobovat cukrovka, srpkovitá anémie, onemocnění ledvin, alkoholismus, dna a Gaucherova choroba (dědičné onemocnění způsobující řadu potíží, včetně eroze vnější vrstvy dlouhých kostí a pánve). Problém mohou způsobit také dlouhodobě podávané vysoké dávky steroidních léků. Avaskulární nekróza se může objevit v každém věku, nejčastěji ale postihuje pacienty mezi 30. a 60. rokem. Ne vždy je možné příčinu zjistit, je ale důležité problém včas podchytit a přistoupit k léčbě.


Co dělat, když máte bolesti kyčle?

Jakmile objevíte první pocity bolesti v kyčli, doporučujeme navštívit ambulanci specialisty – ortopeda. Ten vás vyšetří a případně doporučí k rentgenu. Rentgen a sono kyčlí patří mezi nejčastější zobrazovací metody. Pro podrobnější vyšetření je k dispozici počítačová tomografie (CT) nebo magnetická rezonance (MRI). Na základě odborného vyšetření vám lékař doporučí vhodnou léčbu, v akutních případech i operaci.


Jak probíhá léčba bolestivých kyčlí?

To vždy závisí na konkrétní příčině. Mohou to být jen drobné změny životního stylu, lékař vám také může doporučit různé obstřiky a bandáže či rehabilitace a terapie. Ve vážnějších případech může být zapotřebí i operace.

V ambulanci Orthomedica k léčbě vždy přistupujeme individuálně na základě klinického a diagnostického nálezu. Mezi obvyklé léčebné procedury patří.


Jak předcházet bolesti kyčle

Pro všechny váhonosné klouby (kyčel, koleno, hlezno) však platí, že nejdále dojdete s prevencí.  Dodržováním těchto jednoduchých pravidel vycházejících ze zásad zdravého životního stylu zásadně snížíte riziko onemocnění kyčelního kloubu.

  • Zdravá tělesná hmotnost. Snažte se dosáhnout správné váhy, přetížení kloubů je nejčastější příčinou bolesti kyčle.
  • Přirozený pohyb. Snažte se zpevnit svaly kolem kloubu mírnou a pravidelnou aktivitou. Vybírejte si ale sporty, při kterých nedochází k nadměrnému zatěžování kloubů, např. plavání, cyklistika, dlouhé procházky či běžkování. Vyhýbejte se naopak běhu na dlouhou trať.
  • Vyvážená strava. Dbejte ve svém jídelníčku na správný přísun vitamínů, a to zejména vitaminu C, který podporuje tvorbu kolagenu a má protizánětlivé účinky.
  • Pitný režim. Správná funkce kyčlí vyžaduje přítomnost kyseliny hyaluronové v kloubní tekutině. A ta pro své fungování potřebuje dostatek vody.
  • Kloubní výživa. Kloubní maz je důležitá tekutina v kloubu, která snižuje tření a vyživuje chrupavku. Její nedostatek lze nahradit kloubní výživou – viskosuplementací.

    Objednejte se k vyšetření pomocí některé z následujících možností:

    ON-LINE akutní ošetření

    Nabízíme servis „akutního ošetření do týdne“ V případě urgentního objednání stačí kliknout zde.



    ON-LINE rezervační systém

    Využijte našeho „ON-LINE objednání“ a vyberte si termín, který vám nejvíce vyhovuje. Pokud jste termín k objednání nenašli, kontaktujte nás prosím přes objednávkový formulář a my se vám co nejdříve ozveme.



    Objednávkový formulář

    Vyplňte objednávkový formulář, vyberte si typ ošetření a my vás dále budeme kontaktovat. Rozmezí cen u některých vyšetření je stanoveno na základě délky procedury a odborného lékařského hodnocení.

    Telefonní kontakt

    Kontaktujte nás na telefonním čísle +420 797 994 362